Hoe eten te roken in een Morsø oven
Het roken van vlees in een Morsø Oven
Het roken van vlees is niet erg moeilijk - niet in een Morsø-oven. Het enige wat u nodig heeft is het vlees, rookhout en een grill, waar u de rook binnenin kunt afsluiten met het vlees.
Hier vindt u een gids met enkele trucs en tips over hoe u het beste vlees kunt roken.
Kies het juiste materiaal voor het roken!
Voordat u begint met het roken in de grill, moet u kiezen welk soort rookhout u gaat gebruiken. U kunt ex. deze boomsoorten gebruiken: Kersen-, appel-, eiken- of notenbomen. Vermijd het gebruik van sparren, dennen of andere naaldboomsoorten - deze bevatten som hars dat een nare smaak aan het eten kan toevoegen.
Voorbeelden van boomsoorten voor vlees:
- Licht vlees (vis en gevogelte): bijv. tegel van fruitbomen
- Rundvlees of iets dergelijks: bv. eik of een andere zware rooksnippers
In het algemeen is goed rookhout altijd droog, zonder schors en volledig schoon - d.w.z. zonder verf en chemicaliën.
De grill klaarmaken als rookoven
Om in de oven te kunnen roken, moet de oven de rook binnenhouden. In de Morsø Forno buitenoven en Morsø Forno grill II is het mogelijk om het vlees te roken, het enige wat u nodig heeft is een ovendeur en een rookhouder - en dan bent u klaar!
Hoe doe je dat?
1. Zet de grill normaal aan met bijv. brickets
2. Indien mogelijk kunt u de temperatuur in de oven controleren, om er zeker van te zijn dat deze de temperatuur heeft zoals de bon voorschrijft. De Forno moet verwarmd worden, maar vermijd grote vlammen, zodat u geen rookwolk krijgt.
3. Schuif de sintels terug in de oven, zodat ze een halve cirkel vormen. U kunt de asverplaatser van Morsø gebruiken. Zo voorkomt u te veel hitte.
4. Plaats de grillinzet met het vlees en strooi vervolgens een handvol rookkruimels op de dichtstbijzijnde sintels.
5. Plaats onmiddellijk het deksel op de Forno zodat de rook binnen blijft. Plaats de rookhouder of een vochtige doek op de schoorsteen.
Nu moet u alleen nog wachten tot het vlees de juiste temperatuur heeft. Haal het vlees eraf en laat het rusten voordat u het aansnijdt, zodat het sap in het vlees blijft.
Een video van het gebruik van het roken in de Forno buitenoven